Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Τα 7 Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου - Μέρος 1ο


Υπεύθυνοι για τη λίστα των 7 θαυμάτων θεωρούνται ο Ηρόδοτος και ο Καλλίμαχος ο Κυρήνειος, οι οποίοι έφτιαξαν τη λίστα στο Μουσέιο της Αλεξάνδρειας, αλλά και ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος ο οποίος λέγεται ότι επισκεύτηκε και τα 7, το οποίο ήταν απίστευτο επίτευγμα για την τότε εποχή.

Τα 7 Θάυματα λοιπόν της αρχαιότητας είναι:

1. Η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα

Είναι το παλαιότερο από τα 7 θαύματα αλλά και το μόνο που στέκεται ακόμα όρθιο. Χτίστηκε για να φιλοξενήσει το σώμα του Φαραώ Χέοπα, το 1860 π.Χ., και για την δημιουργία της χρειάστηκαν περίπου 20 χρόνια. Για 3.800 χρόνια ήταν το υψηλότερο ανθρώπινο κατασκεύμασμα, ενώ ο τρόπος κατασκευής της παραμένει μυστήριο.



2. Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας

Κατασκευάστηκαν το 600 π.Χ από τον Ναβουχοδονόσορα τον Β' και έφταναν τα 22 μέτρα ύψος, ενώ συχνά αναφέρονται και ως οι κήποι της Σεμιραμίς, η οποία ήταν βασίλισσα της Βαβυλώνας. Ουσιαστικά πρόκειται για πύργους, τους οποίους γέμιζαν με χώμα ώστε να μπορούν να μεγαλώσουν στο εσωτερικό τους δέντρα αλλά και πολλών ειδών λουλούδια. Το θέαμα μίας τεράστιας "πολυκατοικίας" με δέντρα ακόμα και σήμερα θα προκαλούσε έκπληξη πόσο μάλλον σε εκείνη την εποχή. Τελικά καταστράφηκαν από σεισμό γύρω στο 100 π.Χ.





3. Το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία

Το τεράστιο άγαλμα του Δία (περίπου 90 μέτρα ύψος), το οποίο φτιάχτηκε από τον διάσημο γλύπτη Φειδία σύμφωνα με τις περιγραφές του Ομήρου τον 6ο αιώνα π.Χ., βρισκόταν στην Ολυμπία. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, όπως φάινεται και από τον τίτλο, ήταν χρυσός και ελεφαντόδοτο. Ο Δίας κρατούσε στο δεξί του χέρι ένα μικρό άγαλμα της θεάς Νίκης, ενώ στο αριστερό ένα χρυσό σκήπτρο το οποίο δάγκωνε με το ράμφος του ένας αετός. Το θέμα του αγάλματος ήταν τόσο εκπληκτικό που όταν το αντίκρυσε ένας Ρωμαίος στρατηγός, μετά την νίκη επί τον Μακεδόνων, ανέφερε ότι νόμιζε ότι είχε τον ίδιο το θεό απέναντι του. Αιτία της καταστροφής αυτού του μοναδικού αριστουργήματος ήταν μία πυρκαγιά τον 1ο αιώνα π.Χ.



Στο 2ο μέρος θα γίνει αναφορά στα 4 υπόλοιπα θαύματα αλλά και στην αντικατάσταση ενός από αυτά με το λεγόμενο 8ο θαύμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου