Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Το Μυστήριο του Stonehedge

Κανένα αρχαίο μνημείο δεν έχει προκαλέσει τόσες εικασίες και θεωρίες όσο το Stonehedge, το οποίο εδώ και 5.000 χρόνια στέκεται όρθιο στην περιοχή του Salisbury της Αγγλίας. Αν και η ηλικία του μας είναι πλέον γνωστή ο λόγος της κατασκευής του παραμένει ένα απο τα μεγαλύτερα μυστήρια όλων των εποχών!

Γύρω στο 3.500 π.Χ. μία ομάδα νομάδων που έμενε στην περιοχή του Salisbury άρχισε να χτίζει το μνημείο. Οι πέτρες από τις οποίες κατασκευάστηκε μεταφέρθηκαν από ένα λατομείο 200 χιλιόμετρα μακριά, κάτι που για εκείνη την εποχή φαντάζει εξωπραγματικό! Μερικές μάλιστα από τις πέτρες ζυγίζουν 26 τόνους κάνοντας τους επιστήμονες και τους ερευνητές να τρελαίνονται προσπαθώντας να λύσουν το μυστήριο της μεταφοράς τους.
Ο λόγος της δημιουργίας του μνημείου θεωρείται πλέον απίθανο να βρεθεί, παρόλα αυτά υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με το θέμα. Η πιο πιθανή εξήγηση αναφέρει ότι το Stonehedge κτίστηκε για θρησκευτικούς λόγους. Αποδείξεις για αυτήν την εικασία θεωρούνται τα οστά γουρουνιών που βρέθηκαν στο σημείο, τα οποία υποδεικνύουν ότι έγιναν θησίες ζώων, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι ίσως να έγιναν και ανθρωποθησίες.
Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η αστρονομία ήταν ο λόγος κατασκευής του τεχνουργήματος. Μελέτες έδειξαν ότι οι ανθρωποί αυτής της εποχής είδαν συγκεκριμένους αστερισμούς και θεώρησαν ότι οι θεοί τους έδειχναν τι πρέπει να φτιάξουν και μιμούμενοι τους αστερισμούς αυτούς άρχισαν να κτίζουν το Stonehedge.

Μία παρόμοια εξήγηση με την παραπάνω αναφέρει ότι το μνημείο λειτουργούσε σαν παρατηρητήριο του Ήλιου και της Σελήνης, για τα οποία τότε πίστευαν ότι ήταν θεότητες. Προς την ίδια κατεύθυνση οδηγεί και η θέση αλλά και ο τρόπος κατανομής των πετρών.
Φυσικά όπως πάντα εκτός από τις λογικές εκδοχές υπάρχουν και οι υπερφυσικές. Συγκεκριμένα στους κύκλους των μεταφυσικών ερευνητών είναι πολύ δημοφιλής η θεωρία ότι το Stonehedge το έκτισαν εξωγήινοι ως σημάδι για την περιοχή προσγείωσης των διαστημοπλοίων τους. Επίσης άλλη μία παρόμοια εικασία μιλάει για Άτλαντες, οι οποίοι όπως έχουμε ξαναναφέρει ήταν ψηλότεροι και δυνατότεροι από τους απλούς ανθρώπους, και έκτισαν το μνημείο όσο ακόμα η Ατλαντίδα υπήρχε και ήκμαζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου