Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

Τα 7 Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου - Μέρος 2ο (Και το 8ο Θαύμα!!!)

Παρακάτω παρουσιάζουμε τα υπόλοιπα 4 θάυματα του αρχαίου κόσμου αλλά και το λεγόμενο 8ο θαύμα. Το πρώτο μέρος μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

4. Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσσο

Ο μεγαλοπρεπής ναός της θεάς του κυνηγιού, κτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και για να ολοκληρωθεί χρειάστηκαν περίπου 120 χρόνια. Ουσιαστικά το θαύμα ήταν η ανακατασκευή του παλιού ναού της Αρτέμιδος, ο οποίος καταστράφηκε από πλυμμήρα. Το σχεδιασμό του έργου ανέλαβε ο Κρητικός αρχιτέκτονας Χερσίφρωνας και ο υιός του Μετάγενος με έξοδα του γνωστού βασιλιά Κροίσσου της Λυδίας. Ο ναός τελικά καταστράφηκε από πυρκαγιά και σήμερα σώζονται μόνο μερικά συντρίμια από τα θεμέλια του. Το θέαμα του θαύματος ήταν τόσο εντυπωσιακό που ο Αντίπατρος αναφέρει χαρακτηριστικά: "Έχω αντικρύσει την εντυπωσιακή Βαβυλώνα με τους Κρεμαστούς της Κήπους, το άγαλμα του Δία, τον Κολλοσό του Ήλιου, την Μεγάλη Πυραμίδα και τον τάφο του Μαύσωλου, αλλά όταν είδα το σπίτι της Αρτέμιδος να φτάνει ως τα σύννεφα, τα υπόλοιπα αριστουργήματα έχασαν την λάμψη τους και τότε αναφώνησα: 'Εκτός από τον Όλυμπο, ο Ήλιος ποτέ δεν κοίταξε κάτι τόσο τεράστιο'"
5. Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού


Πρόκειται για τον Τάφο του Πέρση Βασιλιά Μαύσωλου και κτίστηκε και αυτό τον 4ο αιώνα π.Χ. Είχε ύψος 45 μέτρων και ήταν φιλοτεχνημένο από δεκάδες γλυπτά, έργα των Λεόχαρους, Βριάχη, Σκόπα της Πάρου και Τιμόθεου. Τελικά καταστράφηκε το 1.500 από τους σταυροφόρους!
6. Ο Κολοσσός της Ρόδου


Ο Κολοσσός της Ρόδου ήταν ένα πελώριο άγαλμα του θεού Ήλιου, κατασκευασμένο από χαλκό, το οποίο δέσποζε στο λιμάνι της πόλης του Νησιού. Κτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον Χάρη της Λίνδου και είχε ύψος που έφτανε τα 30 μέτρα. Δυστυχώς αταστράφηκε από σεισμό τον 7ο αιώνα μ.Χ.


7. Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας

Ο τεράστιος αυτός φάρος, είχε ύψος 140 μέτρων και κτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. Ήταν ορατός από 50 χιλιόμετρα απόσταση, ενώ η φλόγα που εκαίγε στην κορυφή του, σε συνδυασμό με τα κάτωπτρα μπορούσαν να κάψουν ακόμα και πλοία που περνούσαν πολύ κοντά από τον Φάρο. Ήταν έργο που έγινε την εποχή του Πτολεμαίου, από τον Σόστρατο. Μετά την ολοκλήρωση του έργου ο Πτολεμαίος δεν άφησε τον αρχιτέκτονα να γράψει το όνομα του στον Φάρο, αλλά ο Σόστρατος το έγραψε κάτω από μία πινακίδα κακής ποιότητας υλικού που τιμούσε τον Πτολεμαίο. Έτσι μετά από αιώνες η πινακίδα αυτή καταστράφηκε και πλέον φαινόταν μόνο το όνομα του σχεδιαστή του θαύματος! Τελικά και αυτό το αριστούργημα κατέρευσε λόγω σεισμού γύρω στο το 1.500 μ.Χ.


8.Τα Τείχη της Βαβυλώνας

Όσο παράξενο και αν ακούγεται στη λίστα του Ηρόδοτου για τα 7 Θαύματα του δεν περιελαμβανόταν ο Φάρος την Αλεξάνδρειας αλλά τα τείχη της Βαβυλώνας! Τα τείχη αυτά είχαν συνολικό μήκος 90 χιλιόμετρα, ενώ πάνω τους οι Βαβυλώνιοι είχαν κτίσει δεκάδες ιερά αλλά και δεκάδες πύλες. Επίσης ήταν τόσο όμορφα φιλοτεχνημένα και χρωματισμένα που το θέαμα τους ήταν σχεδός απόκοσμο σε μία εποχή που κυριαρχούσε το λευκό και το μαύρο! Τελικά τα Τείχη της Βαβυλώνας αντικαταστάθηκαν από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας στη λίστα, επειδή λέγοταν ότι ο Ηρόδοτος δεν είχε επισκευτεί την Βαβυλώνα αλλά απλά είχε ακούσει φήμες.
1 σχόλιο:

  1. Η πρωτη φωτογραφια ειναι λαθος. Δεν αντιστοιχει στο ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο. Ο ναός ήταν ιωνικός, όχι κορινθιακός.
    Ακόμη, ως αρχιτέκτονες αναφέρονται ο Παιωνιος και ο Δημητριος, πιθανώς και ο Δεινοκράτης(αρχιτέκτων του μεγάλου αλεξάνδρου), οχι ομως ο Χερσίφρωνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή